Zo života biotechnológov
Kód a názov študijného odboru: 2840 M biotechnológia a farmakológia
Dni otvorených dverí sa budú konať počas dvoch dní, a to 4.12.2024 (streda) a 5.12.2024 (štvrtok) v čase od 8:00 do 15:00.
Dĺžka štúdia : 4 roky
Forma štúdia: denná
Podmienky na prijatie do študijného odboru:
- úspešné vykonanie prijímacej skúšky zo slovenského jazyka a literatúry a z matematiky.
Uchádzači, ktorí v celoslovenskom testovaní žiakov 9. ročníka ZŠ dosiahli v každom testovanom predmete (SJL a MAT) samostatne úspešnosť najmenej 80%, budú prijatí bez prijímacích skúšok.
Spôsob ukončenia vzdelávania a prípravy: maturitná skúška
Doklad o dosiahnutom vzdelaní: maturitné vysvedčenie
Poskytnutý stupeň vzdelania: úplné stredné odborné vzdelanie
Najdôležitejšie odborné teoretické predmety: chémia – anorganická, organická, analytická, fyzikálna, biochémia, biológia, mikrobiológia, farmakológia, biotechnológia, teória liekových foriem
Najdôležitejšie praktické odborné cvičenia: laboratórne cvičenia z chémie, prax z biotechnológie a farmakológie
Cudzie jazyky: anglický , latinský
Biotechnológie sú technológie, ktoré využívajú na produkciu organizmy na úrovni buniek, bunkových štruktúr, rastlinných pletív, alebo živočíšnych tkanív
Medzi klasické biotechnológie patrí napríklad výroba piva, vína, liehu, droždia, octu, kyseliny citrónovej, antibiotík.
Moderné biotechnológie sa uplatňujú v rôznych odvetviach ľudskej činnosti, napríklad:
v chemickom priemysle: výroba alkoholov, organických kyselín, aminokyselín
v potravinárskom priemysle: výroba mliečnych, mäsových výrobkov, aditív
vo farmaceutickom priemysle: výroba antibiotík, očkovacích látok, hormónov
energetike: výroba bioplynu
poľnohospodárstve: výroba kompostu
odpadovom hospodárstve: čistenie vody, remediácia pôdy
ťažbe a spracovaní kovov: biohydrometalurgia, teda využitie mikroorganizmov na získanie kovov
Do biotechnológií patria aj moderné laboratórne postupy, napríklad genetické manipulácie, génová terapia, hybridómové technológie, rastlinné explantátové technológie
Farmakológia je veda o liečivách a ich pôsobení na organizmus, možnostiach aplikácie a dávkovaní liečiv.
Učebne teoretických predmetov a laboratóriá sa nachádzajú v krásnych historických budovách postavených na začiatku 20. storočia pre potreby slávnej Baníckej akadémie
Čo všetko sa študenti naučia na laboratórnych cvičeniach
Ovládať moderné laboratórne techniky a postupy
Pripraviť, izolovať, stanoviť anorganické a organické látky
Pracovať na moderných laboratórnych prístrojoch
Kultivovať baktérie, plesne, kvasinky a pozorovať ich pod mikroskopom
Stanovovať dôležité látky v krvnom sére
Deliť a identifikovať rastlinné farbivá
Izolovať voňavé a farmakologicky účinné látky a identifikovať ich
Izolovať nukleové kyseliny z ľudských slín, ale aj z baktérií
Zistiť prítomnosť mikroorganizmov vo vode, potravinách, farmakologických preparátoch
Izolovať mikroorganizmy z vody, pôdy a potravín
Vyrobiť niektoré biotechnologické a farmakologické produkty
Dokázať a stanoviť množstvo dôležitých látok vo vzorkách vody, pôdy, potravín, liečiv ....
Pracovať v kolektíve a vzájomne si pomáhať
A čo ďalej ?
Štúdium po strednej škole
Po maturite môžu študenti pokračovať v štúdiu na vysokej škole. Najčastejšie si vyberajú štúdium so zameraním na
chémiu, biochémiu, biotechnológiu, farmáciu, biológiu, ekológiu, analýzu a hygienu potravín
Napríklad na niektorej z týchto vysokých škôl:
Fakulta chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave
Prírodovedecká fakulta Univerzity Komenského v Bratislave
Farmaceutická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave
Fakulta biotechnológie a potravinárstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre
Fakulta prírodných vied Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici
Prírodovedecká fakulta Masarykovej univerzity v Brne
Fakulta ekológie a environmentalistiky Slovenskej technickej univerzity vo Zvolene
Fakulta prírodných vied Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave
Zamestnanie
Po skončení strednej školy môžu nájsť študenti uplatnenie v laboratóriách alebo výrobných podnikoch. Napríklad v:
· laboratóriach analýzy potravín a krmív
· laboratóriach analýzy vody, pôd
· laboratóriach na kontrolu liečiv
· kontrolných laboratóriách výrobných podnikov
· laboratóriách klinickej biochémie v nemocniciach
· laboratóriách výskumných ústavov
vo výrobách:
· v pivovare
· v liehovare a droždiarňach
· vo vinárskych podnikoch
· v iných potravinárskych podnikoch
· vo firmách zaoberajúcich sa výrobou enzýmov, aminokyselín, antibiotík, vakcín
· vo farmaceutických firmách
· v šľachtiteľských a propagačných staniciach zameraných na produkciu rastlín
· vo firmách zaoberajúcich sa produkciou bioplynu, kompostu
· vo firmách, ktoré sa zaoberajú odstraňovaním ekologických havárií
· v čistiarňach odpadových vôd
· v chemických podnikoch
v lekárňach
· v laboratóriách lekárni zameraných na prípravu individuálnych liekových foriem